Sastanak dekana veleučilišta s područja Zagrebačke županije

6. veljače 2024. u Zaprešiću sastali su se dekani veleučilišta iz Velike Gorice, Zaprešića i Ivanić-Grada. Sastanku su nazočili dr. sc. socio. Tamara Čendo Metzinger, prof. struč. stud., dipl. soc., vršiteljica dužnosti dekana Veleučilišta Velika Gorica; izv. prof. dr. sc. socio. Ivan Ružić, dekan Veleučilišta Baltazar Zaprešić te doc. dr. sc. human. Mile Marinčić, prof. struč. stud., dekan Veleučilišta Ivanić-Grad. Osim dekana bili su prisutni i dr. sc. Kristijan Čović, v. pred., prodekan za nastavu i studente Veleučilišta Baltazar Zaprešić, Nina Nemčić, mag. iur., glavna tajnica Veleučilišta Baltazar Zaprešić te Tibor Kralj, dipl. iur., glavni tajnik Veleučilišta Ivanić-Grad.

Tema sastanaka, sukladno prijedlogu i inicijativi dekana Marinčića bila je: „Visoko obrazovanje u Zagrebačkoj županiji: trenutačno stanje, mogućnosti i perspektive“

Tema je bila dosta široka i sam razgovor, koji je bio poput okruglog stola, otvorio je mnoga pitanja. Otvorena su pitanja upisnih rokova. Razgovarali smo o tome kako na višim razinama (Zagrebačka županija) predstaviti važnost i vrijednost visokog obrazovanja i veleučilišta. Na digresiju dekana Ružića, kako ne možemo samo tek tako dati inicijativu prema Zagrebačkoj županiji, svi smo se usuglasili kako svatko iz svoje domene treba rasvijetliti važnost programa koje izvodimo, kao i značaj visokog obrazovanja u pojedinim Gradovima u kojima postoje visoka učilišta u Zagrebačkoj županiji. Također je usuglašeno kako visoko obrazovanje nije samo dobrobit navedenih gradova, nego i same Županije, pa i šire. Dotaknuto je i pitanje demografije i očekivanog manjeg broja studenata koji će aplicirati prema visokim učilištima. Aktualizirano je pitanje studijskih programa na visokim učilištima na koje se upisuje ili zanemariv broj studenata ili niti jedan student. Svakako bi trebalo povesti brigu o ponudi studijskih programa i pročistiti navedeni segment, ali to je prvenstveno zadaća nadležnih institucija.

Kao zaključak ovog prvog inicijalnog sastanka navedeno je daljnje usuglašavanje oko gore navedenih tema, kao i potreba češćih susreta. Prijedlog je da se u svrhu daljnjih nastojanja oformi radna skupina koja bi sustavno pripremala sve daljnje zajedničke korake.

Sastanak je protekao u ležernoj atmosferi, a sudionici su zaključili kako ovakvih sastanaka svakako treba biti više. Za idući susret dogovoren je Ivanić-Grad, a svakako bi uz dekane navedenom sastanku trebali nazočiti i gradonačelnici Gradova u kojima se veleučilišta nalaze jer su oni osnivači veleučilišta. Dekan Marinčić naglasio je da je poziv za sljedeći susret uputio sam gradonačelnik Ivanić-Grada. Zaključci ovog prvog sastanka bit će poslani i gradonačelnicima Gradova osnivača. Zahvala dekanu Ružiću na dobrodošlici i organizaciji formalnog radnog dijela sastanka, kao i neformalnog druženja koje je uslijedilo.